wtorek, 19 czerwca 2012

Słodkości

Dobry wieczór wszystkim. Postanowiła osłodzić troszkę nasze szare życie i... zrobiłam babeczki :)
Czekoladowo orzechowe.....hm....PYCHA!



Zapraszam do wypieków ponieważ zawsze się udają :) :
100g masła
120g cukru
2 jajka
120g mąki
1 łyżka kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g kremu orzechowo-nugatowego (np. nutella)
orzechy włoskie posiekane (ilość według uznania)

Do dekoracji: polewa czekoladowa, krokant z orzechów włoskich 

Masło i cukier ucieramy na lekką masą, dodajemy ubite jajka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy do masy maślano-jajecznej. Mieszamy. Dodajemy krem nugatowy i ewentualnie kilka kropel mleka jeżeli ciasto wydaje nam się za gęste. Mieszamy. Wsypujemy orzechy i przekładamy do formy na babeczki z papilotkami (to te papierowe foremki ). wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 min w temp. 170 stopni Celcjusza.
Po wyciągnięciu dajemy im chwilę odpocząć, po czym dekorujemy polewą i krokantem.
Prawda, że proste :) SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz